Monday, October 18, 2010

Ülesanne 5: Ligipääsetav Internet

Sellel nädalal pidime uurima oma kursusekaaslaste kodulehti lähemalt, ka sinna, mis on peidetud pealispinna alla. Minule hakkas silma Karini koduleht. Kuna juba varem olen teadlik tema heast lauluoskusest, oli meeldiv üllatus selle kohta ka koduleht leida - http://web.zone.ee/kaaarin/index.html
 
Kõige pealt tutvusin muidugi sisuga, väga armsalt ja hoogsalt/kaasakiskuvalt kujundatud koduleht, mida oli tore lugeda. Väga hästi tuleb välja tema rõõmsameelne ja entuisiastlik olemus, mis tihtipeale on lausa nakkav :)
 
Seejärel kontrollisin ka kodulehe standartsust, mis on oluline just puuetega inimestele, kes kasutavad erinevaid tugivahendeid, et teksti, graafikat mõista. Seega oli järgmine samm validootori kasutamine. Karini kiituseks peab seda ütlema, et esimene leht läbis kontrolli, ilma vigadeta, ning teisel 8 ning kolmandal olevad 7 viga ei ole väga halb tulemus. Kuna isegi tean kui raske on kõiksugu konksukesi ja jutumärke just validaatorile sobilikus teha. Kuigi oli ka üks näpuviga, mida oleks kerge parandada : teise lehe html -koodil tuleks body ja html lõpp õigesse kohta nihutada.

Kasutades teist validaatorit http://wave.webaim.org/, läbis koduleht täieliku kontrolli, kus ei leitud vigu, kuigi mõningate hoiatustega, mida võiks üle vaadata.  Näiteks piltidele pikemad seletused, kes ja mis seal peal on. Samuti ka väike seletus videole.

Värvilahendus oli hea, sest oranzilt taustalt paistab must hästi välja ning see ei ole silmale häiriv. Samas on ta üsnagi aktiivne värv, mis võibolla hüperaktiivsel lapsel segab jällegi keskendumist.
 
Kokkuvõtteks on vägagi korralik ning atraktiivne koduleht. On näha, et on tehtud teemast, mis tõesti on südamelähedane ning mida soovitakse teistega jagada. Kui siiani ei ole Greibil kodulehte olnud, siis nüüdsest võiksid nad seda ametlikult kasutada ning pidevalt täiendada, lisades ülevaateid oma tegemistest ja toimetamistest:)

1 comment:

  1. Tore, väga hea analüüs ja mis veelgi väärtuslikum, soojad soovitused, mis analüüsitava lehe autorit kindlasti edasi viivad ja aitavad.

    ReplyDelete